Salát z quinoy
Vrcholoví závodníci zjistili, že stravování má významný vliv na jejich vitalitu a energii, tak proč i my rekreační běžci se na ní více nezaměřit. Vybrala jsem pro vás recept, který mě inspiroval a můžu vám říct, že je vážně skvělý a vaše tělo ho budeme mít radši než fastfoodové jídlo.
Suroviny na 4 porce:
- 1 šálek quinoi
- 4 šálky jemně pokrájeného propláchnutého kadeřávku
- 4 střední meruňky/ 1 šálek sušených, pokrájené
- 2 šálky vody
- 1/3 šálku kefíru nebo jogurtu
- 1 konzerva (400g) červených fazolí
- ¼ červené cibule, nakrájené nahrubo
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 čajová lžička mletého římského kmínu
- 1 ½ lžíce hrubozrnné Dijonské hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- ¼ šálku čerstvého koriandru (pokud nemáte, nahraďte sušeným)
- Sůl, pepř
Postup
Na středním stupni rozpalte větší hrnec, vsypte quinou a restujte asi 2 minuty, dokud lehce nezhnědne. Přilijte vodu, zakryjte a na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud se veškerá voda z hrnce neodpaří a quinoa nezměkne. Nechte quinou vychladnout na vámi požadovanou teplotu.
Na zálivku smíchejte česnek, kmín, hořčici, kefír, pepř a sůl a to vše lehce prošlehejte s olivovým olejem. Zbývající ingredience - kadeřávek, meruňky, fazole, cibuli a koriandr- dejte do větší misky, přidejte quinou a zálivku.
To vše důkladně promíchejte a můžete servírovat.
Quinoa: Česky Merlík čilský, se v Jižní Americe pro své vysoké výživové hodnoty v kuchyni používá již od nepaměti. Je zdrojem mnohých vitamínů, bílkovin (podporuje regeneraci) a sacharidů (dodává energii).
Meruňky: Obsahují především vlákninu a vitamíny A a C, a navíc salátu dodají příjemnou a svěží sladkou chuť.
Kadeřávek: Neboli kadeřavá kapusta je zelenina bohatá na kyselinu listovou, minerální látky, vitamíny a vlákninu. Pozitivní vliv má i na obranyschopnost našeho organismu.
Dobrou chuť!